Αξιοθέατα - Μουσεία

Καταρράκτης στο Ντράφι

Ο καταρράκτης της Πεντέλης ή αλλιώς καταρράκτης Βαλανάρη αποτελεί ένα μικρό μυστικό της περιοχής. Η ονομασία Βαλανάρης λέγεται ότι αποδίδεται στο δάσος των βελανιδιών που κυριαρχούσε κάποτε στους γύρω λόφους. Ο καταρράκτης βρίσκεται στο Ντράφι Πικερμίου και είναι ύψους περίπου 5-6 μέτρων. 

Αποτελεί μια πραγματική όαση για όσους θέλουν να απολαύσουν το αττικό τοπίο και την ομορφιά του καταρράκτη και της μικρής λίμνης που σχηματίζεται εκεί. Ο καταρράκτης διαφοροποιείται ανάλογα με τη βροχή ενώ όταν τα νερά είναι λιγότερα ουσιαστικά δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες. Παρόλα αυτά, λόγω της μόνιμης παρουσίας του νερού, το ρέμα προσελκύει πολλά άγρια ζώα. 

Η θέα από την γύρω περιοχή είναι επίσης εντυπωσιακή. Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται από τη Λεωφόρο Αχαιών στο Ντράφι. Θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ένα μονοπάτι όχι πολύ απότομο και σε δύο λεπτά θα βρίσκετε στον μικρό αυτό παράδεισο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη φύση. Η μικρή όαση τόσο κοντά στην Αθήνα αποτελεί ιδανικό προορισμό και για βόλτα με μικρά παιδιά που μπορούν να ανακαλύψουν τη φύση μέσα στην Αττική σε ένα καταφύγιο πανίδας.


Παλαιοντολογικά Ευρήματα Πικερμίου

Η περιοχή Πικερμίου Αττικής είναι περισσότερο σημαντική από όσον ίσως πιστεύει κανείς και τούτο διότι η περιοχή αυτή έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή στους αρχαιολογικούς κύκλους λόγω της ανευρέσεως απολιθωμένων ζώων τα οποία αποτέλεσαν σταθμό για την παλαιοντολογία των σπονδυλωτών.

Η έκθεση στεγάζεται στην παλιά κοινότητα Πικερμίου και αποτελεί το αποτέλεσμα πολυετούς συνεργασίας του καθηγητού Γεωργίου Θεοδώρου, διευθυντή του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κοινότητα Πικερμίου, τη Νομαρχία Αθηνών και τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου.Το λιμάνι της Ραφήνας

Το λιμάνι της Ραφήνας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Αττικής και έχει οριστεί ως ένα από τα 12 λιμάνια μείζονος εθνικής σημασίας. Το λιμάνι διοικείται από τον ΟΛΡ ΑΕ και εξυπηρετεί επιβατική και τουριστική κίνηση όσο και μεταφορές με φορτηγά οχήματα, συγκεντρώνοντας σημαντικό μέρος της κίνησης προς τα νησιά των Κυκλάδων  καθώς και της αποκλειστικής σύνδεσης με τη νότια Εύβοια.Παραλία Μαρίκες (Ραφήνα)

Σε απόσταση 1,5 χλμ από την Ραφήνα η παραλία Μαρίκες απλώνει την άμμο της στον όρμο σε μήκος 700 μέτρων. Τα βράχια που την περιβάλλουν την προστατεύουν από τους νοτιάδες αλλά την εκθέτουν στους βοριάδες. Δίπλα στην παραλία βρίσκεται το Ασκηταριό, σημαντικός αρχαιολογικός χώρος των πρώτων αποπειρών μεταλλουργίας κατά την Πρωτοελλαδική Εποχή. Το όνομά της οφείλεται στις αδερφές Χίλμπερτ που αγόρασαν μεγάλη έκταση στην περιοχή το 1920.